Logotyp
Logotyp
Designmönster
Peter Juneblad, näringslivsdirektör, Umeå kommun.

Umeå skapar förutsättningar för regionens näringsliv

Broar kan byggas på många sätt. Fysiskt, men också mellanmänskligt. Peter Juneblad, äringslivsdirektör i Umeå kommun, lyfter hur viktigt det är med en fungerande infrastruktur för att skapa det goda livet.

Ett strategiskt läge och möjlighet att erbjuda alla transportslag som kopplar samman det regionala och europeiska transportnätet. Det är några av Umeås styrkor. Staden driver också Northern Access, ett logistiknav för norra Sverige och norra Norden.

– Umeå har alltid varit en knutpunkt. Umeå hamn, som länkar samman järnväg, landsväg och sjö i alla väderstreck, är en av de största hamnarna i norra Norden, säger Peter Juneblad, näringslivsdirektör, Umeå kommun.

– Många etableringar hamnar i Umeå. Inte enbart för att det finns gott om hög kompetens, utan just för att vi ligger där vi ligger. Mitt i norra Sverige där vi överlägset är den största staden.

Och Umeå fortsätter att växa. Kommunen har den starkaste befolkningstillväxten i länet. Även tillväxten av jobb går spikrakt uppåt. På tre år har det tillkommit cirka 5 000 nya arbetstillfällen.

– Det är glädjande. Men det finns inget egensyfte med tillväxt. Jag ser det som ett instrument som skapar förutsättningar för det goda livet i Umeå, säger Peter Juneblad.

""

Umeå har alltid varit en knutpunkt. Umeå hamn, som länkar samman järnväg, landsväg och sjö i alla väderstreck, är en av de största hamnarna i norra Norden.

– Peter Juneblad, näringslivsdirektör, Umeå kommun.

För att få fortsatt ökad tillväxt, och för att skapa en attraktiv stad, är infrastruktur och tillgänglighet helt avgörande.

– Fungerar inte det, fungerar ingenting annat. Infrastruktur är helt grundläggande för att bedriva verksamheter, både fysiska och digitala, säger Peter Juneblad och tillägger:

– Därför är en av våra viktigaste strategiska frågor att skapa tillgänglighet åt alla håll och med alla transportslag – tåg, båt, flyg och bil.

Under det senaste året har diskussionen om en bro mellan Umeå och Vasa i Finland vuxit sig stark igen. Peter Juneblad är positiv till planerna.

– Våra regioner är kulturellt och traditionellt sammankopplade. Under många år har vi byggt upp en samverkan, inte minst mellanmänskligt, exempelvis i föreningslivet. Men att bygga en bro är inte ett mål i sig. Jag ser det som ett sätt att fortsätta utveckla vår relation med Vasa.

Peter Juneblad poängterar hur viktigt det är att inte bara prata hårda fakta kring logistik och infrastruktur, utan även om mjukare värden. Som handlar om att bygga broar i form av kommunikation och möten mellan människor.

– Vi har ingenting emot att prata prestanda, leverans, pris och mark. Men kärnan för oss när vi investerar är alltid: hur bygger vi en plats där människor vill arbeta, leva och bo? I den visionen ingår att vara en välkomnande, jämställd och inkluderande stad. Peter Juneblad berättar att när han får besök, exempelvis av investerare, tar han med dem på en gender bus tour som kommunen arrangerar.

Bussen besöker gator, parker, skolor och arbetsplatser. Både de som lyckats med jämställdhet och de som inte gjort det.

– Vi vill att Umeå ska vara en progressiv förebild. Det här är ett sätt att visa staden från ett lite annorlunda perspektiv och väcka viktiga frågor. Jag ser det som ytterligare ett sätt att bygga broar.

Senast uppdaterad